Emma skriver

2008-01-02

sagan om gubben som fick råbiff i hakskägget 

Roligaste jag läst på länge. (Guuu vad jag skratta ;-) Har stört mig SÅ mycket på den där kampanjen! När de alternativa krafternas ideologier börjar kännas mer nyanserade i takt med en allt mer utbredd miljömedvetenhet, klämmer Svenskt Näringsliv till med det mest förenklande dualistiska perspektiv som tänkas kan. Rena sjuttiotalsvänstern revisited, fast upp-å-ner. Pinsamt.

2007-09-24

lika som bär 


Aleister Crowley och Steve Ballmer.

2007-08-31

vem har sagt att det är tråkigt att vara kristen? 


De verkar ju ha jättekul. Ha ha ha he he he.

Kenneth Hagin är den som inspirerat Livets ords Ulf Ekman. Undrar hur man lär ut konsten att vara illamåendeframkallande?

2007-07-31

...och den andra 


2007-06-01

min(es) första video! 


Lågbudget. Syrran filmade med super 8. Mina två småsystrar och jag hoppar och dansar.

2007-05-29

rätt personer på rätt plats? 

Med tanke på arbetsvillkoren inom vården är det här en himla intressant lista.

2007-05-20

skrota höger-vänsterskalan 

Med risk för att anklagas för historielöshet är jag för att skrotande av den politiska höger-vänsterskalan. Jag är otålig.

Så här: Jag tror att de flesta vill samma sak - bli älskade, ha en känsla av mening, dricka saft i bersån - men att det som driver dem skiljer sig åt en hel del.

För vissa är det tanken på hur mycket man betalar i skatt och vad man personligen fått ut av det som håller en vaken. För den personen är det viktigaste att förändra politiken på kort sikt med omsorg om den egna plånboken. Ofta blir konsekvensen att man vill diskriminera människor som inte bygger sitt liv på samma resonemang, det vill säga de som inte "ser om sitt hus och "bär sina egna kostnader" (modeord hos alliansen).

Sedan finns det de som ligger vakna av oro för klimatförändringar, miljöförstöring, samhälleliga orättvisor och krig och tycker att det är det viktigaste. För den personen är det de långsiktiga lösningarna, med omsorg om naturen och mänskligheten i stort, som är det intressanta. Ofta leder det till att man vill diskriminera människor och företag som lever och verkar utan hänsyn till miljön.

Mitt förslag är alltså: Skrota höger - vänsterskalan och kalla det kortsiktighet kontra långsiktighet i stället.

2007-05-13

polisfans 

I dag hände något väldigt speciellt. Det ringde på min mobiltelefon. I luren presenterar sig en polis som jag brukade prata med för ett år sedan, när jag jobbade som Stockholmsreporter och ofta ringde länskommunikationscentralen för att höra vad som hänt. Hur som helst. Polismannen, som är i medelåldern, presenterar sig och utbrister sedan: "Varför sa du inte att du sysslar med musik?". Sen förklarar han att han varit hemma hos en annan polis - de båda gillar blues och jazz - som spelat min andra skiva Freedom gone mad, varpå han hade känt igen rösten (!) och frågat vem det var som sjöng. Efter det hade han googlat mig, laddat ner lite låtar, och sedan slagit upp mitt nummer på hitta.se. Han sa att han verkligen gillade min musik.

Jag är helt tagen. Vilken grej! Två polisfans till priset av en skiva. :)

2007-05-11

äkta eller fejk 

Inga diskussioner blir så lätt infekterade som de som handlar om vad som är äkta respektive fejk.

Glömmer aldrig när jag läste musik på Skeppsholmens folkhögskola och började dissa kommersiell musik, sånt som oftast lanseras med en massa sexanspelningar. Jag ville göra ett statement: Att det går att skilja på sånt som görs för att sälja, och sånt som görs av konstnärliga ambitioner.

Jag minns att jag sa att Janet Jackson knappast kan ha så mycket att säga att hennes musik kan räknas som något annat än "bruksmusik". Att den saknade "själ". Då var det en tjej i klassen, vanligtvis lugn och vänlig, som indignerat utbrast med blossande kinder och blixtrande ögon:
- Du har väl ingen aning om ifall hon är äkta eller falsk! Hon kanske har haft det jättejobbigt och haft en massa skitjobb innan!

Kanske tycker jag fortfarande att det går att skilja på äkta och falskt. Men jag minns i alla fall fortfarande vad den där tjejen sa. Även om jag då var minst sagt skeptisk.

Uppdate: Tarik Saleh skriver om samma ämne.

2007-03-26

glad vs ledsen 

Tänkte på hur det känns när man är glad, respektive ledsen. Så här ser det ut i mitt huvud, beroende på vilket.

GLAD: "Människor är snälla" "Jag är en bra människa" "Livet är fullt av komiska poänger".
LEDSEN: "Människor är elaka" "Det är nåt fel på mig" "Livet är orättvist".

I båda lägena ter sig de olika tillstånden helt sanna. Frågan är om de inte också är det. Fast samtidigt. När man kan få in de där parallella sanningarna i sitt huvud, är det då man är vuxen på riktigt?