Link Linkman and the Länkers

Det var då den första dokusåpan gjorde entré... Men, vad då, JR fanns väl på riktigt?

Jag vill höra i stereo, ju! Musikaliska silikontuttar.

Super seriöst. Kommentarspam för fåfänga. Idioterna bakom försöker försvara sig.

Apropå tidigare inlägg om humorbefriade människor som gör humor, så verkar skaparen av That 70's Show vara en av dem (även om serien är rätt hyfsad).

Den hemliga menyn i Windows.

Sex? Bra ny svensk blogg om...just det...sex.

Helskägg har alla sköna länkar för Lost-tittare som inte ligger fyra veckor efter via TV4.

Vattenglasstormar

Häglund v. Pascalidou har på något bisarrt vis morfat till Pascalidou v. Skugge. David Hall née Pettersson har liten länksammanfattning (inklusive ett påpekande om hur viktigt ett komma kan vara).

Det gör nästan ont att skriva om Skugge i det här fallet, eftersom hon har sagt nåt som gör att jag vrider mig på det där sättet om man annars bara gör när David Brent gräver sig ännu djupare ned i pinsamheten i The Office. När hon skriver att hon "inte onanerar eftersom hon är gift", så är det dels alldeles för utelämnande, dels otroligt idiotiskt och dels pinsamt inskränkt - en triad som hon visserligen prickar in rätt ofta, men sällan med samma obönhörliga kraft som i det här fallet.

Men vad väntar man sig av en kvinna som gick från rebellisk tonåring till paranoid tanta på ett halvår, utan att passera några som helst mognadsstadier?

Och apropå bråk, så har jag den senaste veckan deltagit i en ganska intressant och belysande debatt med några unga män vars ambitioner med god marginal överstiger deras talang. I egenskap av f.d. ståuppare, så är jag fortfarande med på ståuppkomikernas mejllista. I torsdags dök den här länken upp där, med ett inslag från P1 Morgon där Lars "Dr Gormander" Orlander fajtas med Özz "Özz" Nûjen.

Efter att ha hört det konstaterade jag lakoniskt att det var pinsamt att höra på, men ändå roligare än någon av sketcherna i Stockholm Live. När sedan en av listdeltagarna inte kunde höra programmet, så skrev jag en sammanfattning, som slutade så här:

Det är absolut inte drängstugehumor om det har 600 000 tittare.

"Live" i programnamnet syftar bara på att publiken inte är fysiskt avliden, inte på sändningsformen eller publikens hjärnaktivitet.

Sedan var debatten igång, där två av seriens skapare gick i någon sorts svaromål som gick ut på att ingen ska ha en åsikt om ett programs nivå, för då försöker man utöva censur och det finns faktiskt folk som inte gillar The Office och Seinfeld (hubris, thy name is Jakob Öqvist). Det hävdades också - och ni kan väl gissa av vem - att bara invandrare (eller, antar jag, invandrarättlingar) får bedöma om nåt är rasistiskt eller inte.

Inte helt otippat är det många aktiva komiker som inte vågar stöta sig med fyra kollegor, särskilt då de tillsammans är en stor maktfaktor inom svensk standup. För utöver att ligga bakom programmet som skrämmer bort den intelligenta publiken från Sveriges standupscener, så driver de här grabbarna faktiskt en bra klubb, står för Skattstockfestivalen varje år, och håller i Svenska Stand Up Galan [sic]. Jag klandrar ingen för att det kan kännas lite väl mycket att slänga bort - jag vet inte om jag hade vågat bråka om jag fortfarande höll på.

Jag fick i alla fall flera uppmuntrande mejl från folk som av helt förklarliga skäl inte ville hamna i blåsväder, och det gjorde också att jag kände mig stärkt i att den svenska ståuppens återväxt är precis så lovande som jag tyckt mig ana.

De få som faktiskt vågade kritisera Stockholm Pre-Recorded and Heavily Edited på listan var alla väldigt sakliga, genomtänkta, tankeväckande och ofta roliga.

De svarande parterna, däremot, var lite mer haltande vad det gällde argumentationen. De sade aldrig att de gör det program de själva skulle vilja se, utan påpekade att de inte hade råd med manusförfattare, hänvisade till tittarantalet, beundrarbreven - och även på klassiskt skräptillverkarmanér till det faktum att folk alls reagerar - som någon sorts kvalitetsmärkning. Allt det kan man argumentera om, men det som framför allt var slående var att SL-killarnas inlägg var helt och hållet humorbefriade (om man bortser från att en av dem - tror jag - försökte göra nån sorts vits av att skriva mitt namn som JON E T, antagligen en stilkänslelös anspelning på "hjonet").

Så nu vet ni. Stockholm Live ser inte ut som det gör för att männen bakom har bestämt sig för att det är stormkul med buskishumor och gamla blondin- och negervitsar, utan för att de sorgligt nog inte klarar av att prestera bättre.

Ambition klår talang. Och så var vi tillbaka på Linda Skugge.

Sandlådefajt

Jag blir så förbannat trött på att man inte får klaga på Linda Skugge utan att man ska anklagas för att vara nån sorts djävla kvinnohatare. Särskilt när det finns otroligt tydliga skäl till varför hon sänker den allmänna nivån, både språkligt och moraliskt.

Men hon har tränat sina fans väl. Se bara här och här. Som om Linda Skugge var nån sorts representant för hela kvinnosläktet. Jag har tusenfalt mer respekt för kvinnor än att få för mig nåt så tragiskt.

Det påminner - som kommentatorn Anna på Modernista påpekade - om Alexandra Pascalidous bisarra rasistanklagelser mot Kjell Häglund när han avslöjade att hon har spökskrivare. Helskägg har samlat länkarna.

Tröknämnden

Det kan inte betonas nog ofta: det heter inte tjugohundra. Det har aldrig gjort det, och förhoppningsvis kommer det förhatligt onaturliga uttrycket att dö en naturlig död till slut.

Himmel eller helvete

Jag vann precis den här affischen på tüska eBay. Tack till Johnny som ledde mig till den. Tre euro, ett mycket facilt pris för en filmaffisch som frågar om Sverige är en himmel eller ett helvete.

Och svaret på frågan? Det beror på årstiden.

Fy fan

Fick häromdagen ett lite rushigt uppdrag att texta ett avsnitt av Insider till engelska, antagligen för att de ska försöka sälja programmet eller programidén på nån tv-mässa.

Satte igång med det först igår kväll. Lite ont om tid för ett program på 45 minuter som skulle lämnas idag, men med ett par muggar te skulle det inte vara några problem.

Avsnittet visade sig handla om pedofiler, och av nån anledning har produktionsbolaget Strix tyckt att man då *måste* visa barnporrbilder som man har censurerat ytterst lite. Samma med en del klipp ur barnporrfilmer. Man ser exakt vad fan det föreställer. Urgh.

Fine. Jag kan jobba med en fasttejpad papperslapp på skärmen som täcker allt utom textytan och tidskoden. Det går långsamt och det blir inte särskilt bra, men det går. Deadlinen kommer att spricka, men jag kan lämna filen under eftermiddagen...tror jag.

Då tar de djävlarna - de spekulativa djävla svindjävlarna - och lägger in ljud på ett barn som gråter förtvivlat. Jag samlar mig med nöd och näppe och intalar mig att det kommer från nån ljudeffektdatabas, att det egentligen bara är en unge som ramlat och skrubbat knäet.

Nästa rad i speakertexten: "Ljudet kommer från en film vi laddat ned från internet".

Då brast det.

Okej, okej...jag samlar mig, jag klarar det ändå.

Då börjar den satans speakern beskriva vad som *sker* i den här filmen.

Fjorton minuter textning kvar, deadlinen redan spräckt med två timmar, men jag kan inte. Det går inte att jobba med tårar i ögonen.

Uppdatering: Strix ska tydligen ta sig en funderare på om det här verkligen är det bästa avsnittet att visa internationellt. Således ligger det hela på is och min utläggare (kontakten mellan mig och kunden) är helt och hållet på min sida och klandrar mig inte för min oförmåga att avsluta uppdraget. Puh.

End game

Apropå debatten som väckts i det förra inläggets kommentarer så har TV Squad en liten enkät om hur man tror att det hela kommer att sluta. Berätta gärna hur ni röstade, men undvik spoilers för dem som följer serien på TV4.

Lost Lost

Det var precis det här jag misstänkte och var rädd för:

The Lost creators have often claimed they know where the show is going and that everything will ultimately add up. Well, the current creators, anyway. “There was absolutely no master plan on Lost,” insists David Fury, a co-executive producer last season who wrote the series’ two best episodes and is now a writer-producer on 24. “Anybody who said that was lying.”

Omredigering

Trailer för den trevliga familjefilmen Shining.